Održana javna tribina "Šta trebam znati o prvom radnom iskustvu"

U organizaciji studenata; članova Studentskog kluba IPI Akademije 23.10.2017.god u Hotelu Tehnograd održana je Javna tribina „Šta trebam znati o prvom radnom iskustvu“ u okviru projekta Studentski informator, podržanog od strane Fondacije tuzlanske zajednice.

Na javnoj tribini govorili su:
Selma Delić (Služba za zapošljavanje TK)
Elmir Fejzić (Diplomirani pravnik zaposlen u privredi)
Azra Sarić (Mistral Technologies)
Almir Paočić (Centar za edukaciju i obrazovanje)
Adi Tanović (Centar za razvoj i podršku)
Edina Zahirović Vilašević (Koteks d.o.o)
Mirela Hatić (Tradicionalni obrt MENTHA)

„Kada smo radili na projektu Studentski informator osnovi cilj bio nam je motivisati kolege i kolegice i sve mlade iz našeg okruženja da se pokrenu i shvate da su sami kreatori vlastite budućnosti“  izjavili su članovi Studentskog kluba IPI Akademije.

Javna tribina pružila je mladima mogućnost da direktno postavljaju pitanja i traže savjete o koracima do prvog zaposlenja. Da je to mukotrpan, dugotrajan i zahtjevan posao dokazali su i govornici svojim odgovorima, ali i poslali poruku da kada se trudite i nešto zaista želite uvijek ćete biti prepoznati i uspjet ćete.

“Vaša priprema za tržište rada počinje dok studirate. Prilikom pravljenja CV-a ćete stavit sve u čemu ste zapravo učestvovali, razni projetki i slično, i sve je to ogroman plus koji nadograđuje vaše obrazovanje i čini vas drugačijim.” (Adi Tanović, CRP)

O tome kakva je situacija sa zapošljavanjem u Tuzlanskom kantonu i koji su to napori koje SZZTK ulaže po pitanju smanjenja nezaposlenosti gosti su saznali od gđe. Selme Delić (Šef biroa Tuzla).

„Kroz info seminar se obavještavaju o traženju posla, imaju priliku saznati više o zaposlenju, mogu saznati više načina kako tražiti posao. Savjetuju se oči u oči sa savjetodavcem i izrađuju individualni plan zapošljavanja. Savjetodavac upisuje sve njihove kompetencije, tako da mogu svakodnevno imati informacije o otvorenim radnim mjestima,raznim obukama i o svemu ostalom." (Selma Delić, SZZTK).

Na događaju je prisustvovalo osamdeset studenata sa raznih fakulteta kako javnih tako i privatnih, koji su svako na svoj način tražili odgovore na sve što ih zanima, a tiče se prvog radnog iskustva.

“Tajna uspjeha je praviti sitne korake i tim koracima ići prema vrhu. Mladi moraju planirati kako izaći iz nekog problema. Prvi korak je priprema CV-a ili bilo kojeg načina popratnog pisma s ciljem da se svide poslodavcu.  Pri pripremi za prvi poslovni razgovor morate znati šta ste sposobni uraditi i koju korist donosite poslodavcu. Morate reći šta konkretno možete uraditi, te koje vještine posjedujete.” (Almir Paočić, direktor CEO).

Javna tribina rezultirala je korisnim informacijama za mlade koji će se svakako tek susresti sa potragom prvog radnog zaposlenja. Šta je to Ugovor o radu, kako će se ponašati, koji stav zauzeti, kako se pripremiti i kome aplicirati saznali smo od predstavnika pravnog i profitnog sektora.

“Što se tiče neverbalne komunikacije, jako je bitna kao i verbalna komunikacija. Šta više, važnija je u vašoj prezentaciji. Pokušajte zauzeti stav, ali da ne bude arogantni, ostvarite kontakt očima, ali nemojte buljiti i nemojte šarati očima okolo. Pokušajte na minimum svesti tremu i nervozu, postoje različite metode. Potrebno je da ne zauzmete zatvoren stav, prekrštene ruke. Bitno je da osoba sa kojom pričate vidi da ste ležerni i otvoreni. Morate da znate gdje ste i što ste došli, da znate sve o radnom mjestu na koje se prijavljujete kao i o firmi gdje aplicirae.” (Edina Zahirović Vilašević, Koteks d.o.o)

„Ne znam kako je u drugim, ali što se IT sektora  tiče, način razmišljanja, organizacija, sve IT firme traže da  imate osnove tehničkog znanja, te fax vam pomaže da imate dobre temelje tih IT tehnologija. Bitno je da ste vi osoba sa kojom se može raditi. Svi koji žele ići u IT smjeru, moraju biti spremni učiti čitav život, jer ako ne nadograđujete znanje, niste vrijedni ni sebi kao ni jednom poslodavcu.“ (Azra Sarić, Mistral Technologies).

Dokaz da sa idejom i trudom možete uspjeti je upravo govornica, Mirela Hatić koja je osnivač tradicionalnog obrta „Mentha“. Gđa. Hatić mladima je poslala snažnu poruku: „Ja bih samo željela da kažem svako jutro kad ustanemo suočavamo se sa dva izazova, jedan je da ostanemo spavat i i sanjati naše snove, a drugi da ustanemo i ostvarimo ih. Na vama je šta ćete raditi.“ (Mirela Hatić, Mentha).

Kao prvi samostalno organizovani projekat Studentskog kluba IPI Akademije, „Studentski informator“ dobio je pozitivne komentare kako gostiju tako i govornika, te se nadamo da će ovakav vid informisanja mladih donijeti pozitivne rezultate kod njih samih. 

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje