Slika 102

Film asistenta IPI Akademije, Damira Pirića, prikazan na 22. Sarajevo Film Festivalu


Na 22. Sarajevo Film Festivalu prikazan je dokumentarni film Artz produkcije "Rock'n'War" režisera Damira Pirić iz Tuzle.
Dokumentarni film "Rock'N'War" je priča o fenomenu muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme, u ratu. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat. Dok je grad Tuzla svakodnevno granatiran, a policijski sat bio na snazi već od 17 sati, tuzlanski muzičari se organizuju pa podrumi i skloništa postaju jezgro novonastale muzičke scene. Ta scena je rasla vrlo brzo, formiralo se puno novih bendova a muzički život se selio u veća mjesta. Stari i napušteni kino pod nazivom "Kino Mladost" postaje klub "Magic", dok plato ispred gimnazija postaje "Atrium rock scena" gdje su svake sedmice organizirani rock koncerti. Stotine ljudi sudjelovalo je u tim događajima, uprkos strahu i opasnosti od granata. 
Damir Pirić je rođen 1976. godine u Tuzli, BiH. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija (Film, TV, Radio, Pozorište). Bachelor je produkcije i radi kao asistent na IPI Akademiji u Tuzli. Stalni je saradnik kulturnih institucija i privrednih subjekata u BIH i regiji te je aktivno uključen u procese grafičkog dizajna, produkcije filmova, teatarskih i likovnih postavki, muzičkih koncerata, festivala, izložbi i promocija. Pored svega toga Damir Pirić je i producent festivala arTz i festivala BUARF (Balkan Unplugged Acoustic Rock Festival). Osim režije, montaže i produkcije više studentskih kratkih filmova, nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, reditelj je i producent više od 30 muzičkih spotova te brojnih Internet, TV i radio reklama, najava i jinglova.
Izvor: klix.ba
Slika 103
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje