Na IPI Akademiji održano predavanje "Kako preduprijediti CHAOS u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija"

Uz odobrenje američke Standish Group International, studentima kolegija Razvoj i izgradnja informacionih sistema na Visokoj školi “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla predstavljen je CHAOS Report, jedno od najčešće citiranih istraživanja u IT industriji.

Standish Group International od 1994. godine redovito objavljuje rezultate istraživanja u vezi (ne)uspjeha IT projekata, ključnih faktora koji doprinose neuspjehu, ali i preporučenim dobrim praksama u predmetnoj oblasti.

„Politika razvoja informacionog društva u našoj zemlji predviđa da ćemo slijedeći evropske procese, ubrzanom primjenom savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija, izgraditi modernu ekonomiju i društvo u kojem su informacije, znanje i ljudski resursi od vitalnog značaja. Da bi ova vizija postala stvarnost biće neophodno realizovati veliki broj projekata iz oblasti informacionih tehnologija. Građani razvijenih zemalja već uživaju blagodeti uspostave informacionih društava. Informacioni sistemi koji se koriste u ovim zemljama nastali su kao rezultat realizacije velikog broja IT projekata. Bilo je mnogo uspješnih projekata, ali znatno više ih je propalo. Mudro bi bilo koristiti iskustva drugih u stvaranju i sprovođenju IT projekata. Zašto činiti iste greške i gubiti ogromna sredstva da bi došli do spoznaje da nešto ne valja”, izjavio je ovom prilikom prof. dr. Haris Hamidović, voditelj kolegija Razvoj i izgradnja informacionih sistema na IPI Akademiji Tuzla.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje