Studenti IPI Akademije pobjednici NASA Space Apps Challenge-a

Tuzla je ovog vikenda bila domaćin NASA-inom takmičenju Space Apps Challenge koje se po prvi put održava u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog takmičenja je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje kojima nastoje riješiti stvarne probleme vezane za svemir i Zemlju.

Dvodnevnom takmičenju je prije sedam dana prethodio Data Bootcamp, tačnije pripremni događaj u okviru kojeg su se takmičari imali priliku upoznati sa izazovima koje ove godine NASA postavlja ispred njih.

"Lokalni žiri će birati dva najbolja rješenja ispred Tuzle koja će biti naznačena na globalnoj platformi. Nakon toga, NASA-in žiri će za sedam dana birati šest najboljih rješenja na globalnom nivou", istakla je Tanja Madžarević, lokalna organizatorica takmičenja za BiH.

Izazov "Planetary Blues-Water, Water, Everywhere!" iz Tuzle donosi mogućnost rane detekcije poplava na globalnom nivou uz pomoć internet aplikacije koja bi dovela do spašavanja ljudskih života te smanjenja materijalne štete.

"Aplikacija će sadržavati nekoliko modula. U prvom će svako od građana moći označiti kritične zone – svi će moći slikati npr. rijeku Spreču koja ima određeno suženje od smeća, a nakon toga mi ekipu šaljemo na teren koja će uz pomoć drona snimati uzvodno i nizvodno do određene lokacije kako bi se pronašle još neke od kritičnih tačaka. Nakon toga ide instalacija senzora koji će mjeriti nivo vode", kazao je član grupe tuzlanske grupe Ali Mokayes.

"Naše rješenje ne mora biti prihvaćeno na globalnom nivou, ali mi znamo da ono može pomoći u našoj okolini. Ako znamo da može ovdje, onda znamo da može i bilo gdje u svijetu", napominje Mokayes.

Rješenje studenata IPI Akademije je proglašeno za jedno od dva najbolja rješenja ispred Tuzle, te će biti predstavljeno na globalnoj platformi. 

Čestitamo našim studentima! U nastavku pogledajte galeriju slika.

Izvor: klix.ba
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje