Studentski klub IPI Akademije glavni partner u organizaciji petog po redu, jubilarnog Foruma o domaćoj proizvodnji

ipi-akademija-partner-foruma-o-domacoj-proizvodnji

U petak, 28. aprila održan je peti i jubilarni Forum o domaćoj proizvodnji u prostorijama hotela Sunce u Neumu, u organizaciji Studentskog poslovnog kluba koji djeluje u sklopu Fakulteta za ekonomiju i društvene studije Internacionalnog Burč univerziteta . Kao glavni partner u organizaciji ove godine je Studentski klub Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla.

Podrška našim studentima kroz cjelokupni proces organizacije bio je menadžment IPI Akademije kao i profesori koji su nesebično pružali savjete, te svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Tema ovogodišnjepanel diskusije bila je „Izvozom do jače ekonomije“.  Smatramo da je Forum o domaćoj proizvodnji jedinstvena prilika da se podigne svijest građana, o važnosti kupovine domaćih proizvoda, a ovaj put i samom izvozu istih na strano tržište.

Koliko je  Forum značajan govore i sponzori i ustanove koje su podržale  realizaciju, a neke od njih su: Vanjskotrgovinska komora BiH, Kantonalna privredna komora Tuzla, Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“, te Turistička zajednica HNK i opština Neum.

 Sponzori koji su pružili podršku organizaciji ovog događaja i time pomogli ne samo studentima nego i samima sebi, su sljedeće kompanije: Zira, Tehnograd Company, Hoše komerc, Vispak, Off Set Tuzla, Jelovica, Netlab Jelab, BH Investment Co, Vegamix te Ljaljić turs.

Ovogodišnji Forum bio je baziran na panel diskusiji, na navedenu temu, koju je vodila gospođa Tanja Alavuk, novinarka Al Jazeera-e Balkans. Panelisti su bili Lejla Pljevljak-Rašidagić (ZIRA Ltd.), Aida Zubčević (Faveda d.o.o.), Nusret Duranović (Herceg d.o.o.) te Azra Sarić (Mistral Technologies).

U toku diskusije razgovaralo se o tome kako je za svaku od navedenih kompanija izvoz i počeo, šta je potrebno za dobar izvoz, sa kakvim se izazovima kompanije susreću kao i o tome šta je potrebno za zaposlenje u ovakvim kompanijama.

Jedan od glavnih zaključaka same diskusije jeste saglasnost svih panelista da tržište u Bosni i Hercegovini napreduje te će kao takvo nastaviti rasti i poboljšavati se u narednim godinama. Jedan od razloga je upravo IT sektor koji sam po sebi nosi veliki potencijal za jačanje BiH ekonomije.  Kako je napomenuto, sigurno je da IT sektor još dugo neće biti u situaciji da ostavlja obrazovan i stručan kadar bez zaposlenja. Također je bitno, kako je gospođa Zubčević napomenula, smanjiti i uvoz stranog na domaće tržište, jer bi se time građani okrenuli ka bh. proizvodima i ostvario bi se uticaj na otvaranje novih radnih mjesta u državi.

Ovakva aktivnost Studentskog kluba IPI Akademije, saradnja sa drugom visokoškolskom ustanovom (Studentskim poslovnim klubom Burč u univerziteta),  i  rad na organizaciji Foruma kao veoma bitnog događaja predstavlja ostvarenje nekih od ciljeva koji su pomenuti pri otvaranju Studentskog kluba.

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje