U Sarajevu održan kongres „Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost“

Slika 108
Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je od 01. – 04.12.2016. godine bio domaćin kongresa „Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost“ čiji su organizatori najveća svjetska profesionalna organizacija Institut inžinjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP).

U okviru kongresa održano je takmičenje mladih inovatora sa osam elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i IT fakulteta iz Banje Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Cilj kongresa bio je informisanje mladih u Bosni i Hercegovini o mogućnostima i prilikama koje mogu realizovati kroz Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) koji djeluje u 160 zemalja i okuplja više od 420.000 članova. Kongres je okupio veliki broj svjetskih stručnjaka iz oblasti tehničkih nauka koji su raspravljali o temama od posebnog interesa za studente i mlade profesionalce kao što su: razvoj karijere, inovacije, poduzetništvo i druge. Među njima je bio i član IEEE, Edhem Čustović, profesor na renomiranom australskom Univerzitetu La Trobe. Autor je revolucionarnih izuma poput Countakick i Tiger – 3  digitalnog radara. On je posebno istaknuo kako je potrebno aktivirati mlade ljude u Bosni i Hercegovini da postanu inovatori i poduzetnici, te da im se omogući da sami sebi stvore radna mjesta.

Jedan od ključnih događaja kongresa bila je i prezentacija rezultata programa podrške tehničkim inovacijama, a kroz takmičenje pružena je stručna podrška za 13 timova studenata – inovatora na elektrotehničkim fakultetima, gdje je svakom timu dodijeljen mentor sa matičnog fakulteta.

Na kongresu su učestvovala tri studenta IPI Akademije: Ali Mokayes, Ajdin Omerkić i Azur Mujezinović. Razgovarali smo sa jednim od učesnika, Mokayes Alijem, koji je izjavio: „Tokom našeg boravka uspostavili smo i konekcije sa studentima iz Australije, Norveške, ali i sa kolegama iz BiH. Nadamo se da će to biti dobar temelj za buduću saradnju, i moguća gostovanja mladih stručnjaka kako kod nas, tako i obratno. U razgovoru sa Čustović Edhemom dobili smo pozitivan komentar na našu Akademiju, te na nedavno gostovanje profesora Greg Adamsona, te se također nadamo održavanju i unapređenju saradnje sa Eddie – jem i njegovim studentima. Zahvaljujemo se Akademiji na pruženoj podršci i omogućavanju našeg učešća na kongresu.“
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje