Novosti

Predstavnici IPI Akademije na Economic Freedom Audit konferenciji

 

02.12.2019 09:03
Slika
 

Predstavnici IPI Akademije uzeli učešće na Economic Freedom Audit konferenciji u Sarajevu.

Udruženje Multi zajedno sa Fondacijom Friedrich Naumann, Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini i Atlas mrežom, organizovao je jedinstven događaj za našu zemlju pod nazivom Economic Freedom Audit (Revizija ekonomskih sloboda). Na događaju su ugostili priznate eksperte Fraser instituta iz Kanade, koji rade na godišnjem izvještaju Ekonomske slobode svijeta. Pored navedenih, na događaju je prisustvovalo preko 100 najrelevantnijih predstavnika iz različitih oblasti koji definišu društvene tokove u Bosni i Hercegovini.

Cilj događaja je da se iskoriste domaća znanja i iskustva, a kako bi shodno uputama eksperata iz Kanade i koristeći razrađenu metodologiju, analizirali stanje ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini, ali i kreirali sveobuhvatan model za unaprjeđenje istih. U skladu sa tim, Economic Freedom Audit će rezultirati publikacijom u formi bijele knjige za unaprjeđenje ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Ova publikacija će služiti kao osnova za javnu zagovaračku i lobističku kampanju prema institucijama vlasti tokom 2020. godine. Također, publikacija će biti jedan od materijala za kvalitetniju realizaciju socio-ekonomskih reformi predviđenih aktuelnim reformskim dokumentom.

Za Bosnu i Hercegovinu je od izuzetnog značaja da unaprijedi stanje ekonomskih sloboda. Osnovni razlog za navedeno leži u činjenici da se naša zemlja nalazi na 92. mjestu po aktuelnom Indeksu ekonomskih sloboda. Nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajeni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regije. Shodno tome, javljaju se negativni utjecaj na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti.

Događaj je održan 28. novembra (četvrtak), u 10:00, u Hotelu Bristol. Nakon plenarnih obraćanja, svi učesnici su shodno tematskim oblastima podijeljeni u pet paralelnih radnih grupa (Veličina države; Pravni sistem i sigurnost privatnog vlasništva; Pristup zvučnom novcu; Sloboda trgovine; Regulacija kredita, rada i biznisa) i nastaviti sa radnim dijelom događaja.  Ponosni smo na činjenicu da je upravo direktor IPI Akademije, dr. sc. Damir Bećirović bio moderator radne sesije Regulacija kredita, rada i biznisa. Tokom rada, učesnici su dali adekvatne odgovore u vezi unaprijeđenja određene tematske oblasti koje čine ukupne ekonomske slobode za Bosnu i Hercegovinu.

 

 
 
0 0