Student IPI Akademije, Mirza Hadžić, učestvovao u izradi filma "Ovo je Tuzla"

Mirza Hadžić je student treće godine na IPI Akademiji. Kao autor, zajedno sa Denisom Bašić i Peđom Pepić, je učestvovao u izradi filma "Ovo je Tuzla". Razgovarali smo s Mirzom o tome kako je proteklo snimanje flma.

"Ideja za film je nastala spontano, nas nekoliko istomišljenika odlučili smo da počnemo snimati scene grada koristeći danas popularnu Time lapse tehniku i tehniku snimanja iz zraka pomoću Drona. Šta je to Time lapse? Time lapse je tehnika snimanja kojom je moguće prikazati u kratkom vremenu tranzicije u prirodi koje se dešavaju znatno sporije, npr. svitanje ili zalazak sunca je moguće prikazati u sekvenci od 10 sekundi. 

 

Nakon prvih nekoliko uspješnih video segmenata od po nekih 10 - 15 sekundi, kolege Denis Bašić, Peđa Pepić i ja shvatili smo da bi ovo naše snimanje trebali zaokružiti u neke smišljene cjeline te od tih cjelina sklopiti dokumentarno-promotivni film kakav još nije snimljen o nekom gradu u našoj regiji. 

 

Film "Ovo je Tuzla" prikazuje jedan dan u Tuzli koji se sastoji od kadrova koje smo snimali skoro 2 godine, sa više od 80 lokacija širom grada i njegove okoline. Glavna ideja filma je POKRET, a i sam način na koji je film napravljen ukazuje na to da se sve kreće, što aludira na život i napredak. Film je nenarativnog karaktera i predstavlja vizuelni prikaz svega lijepog i interesantnog što ovaj grad nudi. Trudili smo se da pokrijemo sve segmente grada u vidu kulture, religije, arihtekture, industrije i generalno društva i života. 


Za snimanje smo koristili najsavremeniju fotografsku opremu koja je trenutno dostupna na tržištu od renomiranih proizvođača foto opreme kao što su Nikon, Canon i sl. 

 

Muzika za film je rađena u profesionalnom studiu za Audio mastering u Velikoj Britaniji i radili su je Peter Godfrey i John Heit of Wolfsound, ljudi koji su radili na projektima čiji je pokrovitelj bila BBC televizija. Za sam film smo napravili preko 350 000 fotografija što ga čini filmom sa najvećom bazom fotografija ikad snimljenog u našoj zemlji, te  nekih 10 sati video materijala iz zraka.

 

Grad Tuzla skupa sa Gradonačelnikom  je pristao da bude generalni pokrovitelj ovog projekta i nama je pripala čast da učestvujemo na 8. Festivalu umjetnosti mladih "Kaleidoskop", te da ga našim filmom svečano zatvorimo. Za prikaz filma unajmili smo najbolju moguću opremu koja je korištena na SFF-u ove godine, te smo prisutnima priredili pravi mali spektakl. Svi oni koji su imali priliku pogledati film su za nas imali samo riječi hvale tako da sa sigurnošću mogu reći da smo napravili pravu ličnu kartu grada Tuzle. 

 

Film će uskoro biti dostupan online za besplatno gledanje, za sve one koji nisu mogli prisustvovati premijeri." 

Mirza Hadžić je takođe učestvovao i u izradi slijedećih uradaka:


 

 

Srebrenik Kula https://vimeo.com/143648396

 

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje