U Tuzli održana 1. međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2018

Prva međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2018, koju organizuje Visoka škola ‘Internacionalna poslovno – informaciona akademija’ Tuzla, održana je 11. maja 2018. godine u Tuzli. Ovo je prva konferencija o digitalnoj ekonomiji u našoj zemlji uopšte, koja ima međunarodni karakter, a okupila je eminentne naučnike, stručnjake, studente doktorskih i master studija iz različitih oblasti u kojima je digitalna tehnologija danas našla svoju primjenu. 
 
“Imamo 24 pristigla rada od autora i koautora iz osam zemalja od Malezije, Turske, Japana do onih koji dolaze iz regije. Obzirom da se radi o konfereneciji koja se prvi put organizuje, zadovoljni smo“, istakao je dr. sc. Haris Hamidović predsjednik programskog odbora kojeg čine 19 uglednih članova. 
 
Konferencija je imala za cilj da podstakne razmjenu mišljenja, te da se prezentuju i diskutuju rezultati istraživanja iz oblasti IT menadžmeta i poduzetništva, poslovnih informacionih sistema, digitalnog marketinga, E-poslovanja, E-obrazovanja, E-uprave, E-zdravstva, E-legislative i IKT industrije. 
 
„Cilj nam je i pokazati gdje se u ovom trenutku nalazimo kao privreda i društvo, koliko smo iskoristili potencijale digitalne ekonomije i u kojoj smo fazi stvaranja digitalnog društva, te kako iskoristiti priliku koju nam pruža primjena digitalnih tehnologija da ostvarimo željeni ekonomski rast i kvalitetnije društvo“, rekao je direktor IPI Akademije Damir Bećirović.
 
Tokom jednodnevnog programa, koji je održan u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, autori brojnih radova su pokazali gdje se u ovom trenutku nalazimo kao privreda i društvo, koliko smo iskoristili potencijale digitalne ekonomije i u kojoj smo fazi stvaranja digitalnog društva, te kako iskorititi prilku koju nam pruža primjena digitalnih tehnologija da ostvarimo željeni ekonomski rast i kvalitetnije, održivo društvo.
 
„Ovo je jedinstven IT događaj, i predstavlja nam posebno zadovoljstvo što je ovakav događaj organiziran upravo u Tuzli. To dokazuje da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija“, rekao je u svom obraćanju premijer Suljkanović.
 
Druga međunarodna naučna konferencija DIEC 2019 će se održati u aprilu 2019. godine.
U nastavku možete pogledati galeriju slika sa prve međunarodne naučne konferencije o digitalnoj ekonomiji DIEC 2018.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Kulina bana br. 2
Tuzla, 75000, BiH
+387 35 258 454
+387 62 062 657


Mapa

Svečano otvaranje